PETRONAS logo with text PETRONAS logo with text

Global

Memajukan Tenaga

Eksplorasi

Eksplorasi merupakan jentera pertumbuhan untuk perniagaan Huluan PETRONAS.

Di Malaysia
dan seluruh dunia

Kami meneroka, memperoleh, mengekstrak, dan menghasilkan sumber hidrokarbon baharu untuk menyediakan bekalan yang membantu mengekalkan pengeluaran jangka panjang.

Aktiviti teras kami termasuk promosi blok, pembelian blok, penilaian kawasan lembah, pembangunan zon teroka, pematangan prospek (prospect maturation) dan penggerudian eksplorasi.

Dengan usaha Peningkatan Pemulihan Minyak (Enhanced Oil Recovery, EOR) kami, kami telah meneroka kawasan yang mencabar di seluruh dunia untuk memperoleh rizab baharu, meneroka eksplorasi air dalam, dan memasuki zon dan lubang telaga dengan kandungan CO2 yang tinggi serta Suhu Tekanan Tinggi (High Pressure Temperature, HPHT) yang sangat kompleks.

Usaha EOR kami meningkatkan hasil serta memaksimumkan pemulihan daripada medan yang telah ditemukan, berikutan kami mengejar pertumbuhan berasaskan nilai di kawasan terpilih dan lembangan minyak yang berpotensi tinggi, sambil memperluas portfolio dan sumber bernilai tinggi.

Kami juga mengawasi aktiviti eksplorasi di Malaysia dan mencari pelaburan eksplorasi melalui Pengurusan Petroleum Malaysia, iaitu badan pengawalseliaan bagi sektor huluan di negara ini.

Melalui MPM, kami menggalakkan pembangunan yang lestari dan teratur bagi sumber petroleum kami melalui Petroleum Arrangement Contractors (PAC) di dalam dan luar negara, termasuk Kawasan Pembangunan Bersama Malaysia-Thailand.


Ketahui Lebih Lanjut Tentang PETRONAS

 

 • Berhubung Dengan Kami

  Daftar untuk mendapatkan kemas kini melalui e-mel dan menjadi yang pertama untuk mengetahui perkembangan terkini PETRONAS.

  Langgan Sekarang

 • Peluang Kerjaya

  Ayuh maju bersama-sama, dengan alatan dan rangka minda yang tepat. Apabila diperkasakan, segala-galanya boleh direalisasikan.

  Baca Lebih Lanjut

 • Pelesenan dan Perolehan di Malaysia

  Maklumat mengenai pelesenan dan pendaftaran untuk vendor yang berpangkalan di Malaysia.

  Baca Lebih Lanjut

Left footer graphic with PETRONAS Dots Right footer graphic with PETRONAS Dots