PETRONAS logo with text PETRONAS logo with text

Global

Memajukan Tenaga

Memenuhi Keperluan Tenaga
yang Semakin Meningkat

Peranan PETRONAS sebagai pembekal tenaga bersepadu Malaysia dibina atas rantaian nilai yang dinamik. Melalui perniagaan utama PETRONAS, kami berupaya memenuhi permintaan tenaga yang meningkat dan menyumbang kepada masa depan yang lebih baik.

Eksplorasi

Kami meneroka, memperoleh, mengekstrak dan menghasilkan sumber hidrokarbon baharu di Malaysia dan luar negara untuk memberikan nilai jangka panjang kepada pihak berkepentingan.

Ketahui Selanjutnya

Pembangunan & Pengeluaran

Kami menjalankan operasi bertaraf dunia yang berorientasikan nilai sambil memastikan prestasi Kesihatan, Keselamatan, Sekuriti dan Alam Sekitar (HSSE) yang unggul untuk melindungi pelaburan anda.

Ketahui Selanjutnya

Pengurusan Petroleum Malaysia (MPM)

Bagi pihak PETRONAS, MPM menjalankan semua fungsi yang berkaitan dengan pengawalseliaan dan tadbir urus aktiviti huluan minyak dan gas di Malaysia.

Ketahui Selanjutnya

 • Penapisan

  Kilang pemprosesan PETRONAS menukar dan menapis sumber petroleum menjadi produk berkualiti tinggi, bernilai tambah untuk pasaran domestik dan antarabangsa. 

  Ketahui Selanjutnya

 • Minyak Pelincir

  Kami mempunyai portfolio minyak pelincir automotif dan industri yang berkualiti tinggi, termasuk pelbagai variasi yang direka khusus untuk kenderaan elektrik yang merupakan antara yang pertama dalam industri ini. 

  Ketahui Selanjutnya

  • Bahan Kimia

   Kami adalah antara pengeluar bahan kimia bersepadu terbesar di Asia Tenggara, dengan kapasiti pengeluaran melebihi 12.8 juta tan setiap tahun dari 11 tapak pengeluaran di seluruh dunia.

   Left footer graphic with PETRONAS Dots

   PETRONAS Chemicals Group Berhad (PCG)

   Kami menghasilkan dan menjual pelbagai penyelesaian yang meliputi olefin, polimer, baja, metanol, bahan kimia khas, dan produk derivatif yang disesuaikan untuk pelanggan industri dalam pelbagai sektor seperti penjagaan diri, tekstil, automotif, pembinaan, pembungkusan, dan farmaseutikal.

   Ketahui Selanjutnya

  • Gas Asli Cecair (LNG)

   Kami merupakan syarikat tenaga global pertama yang menghasilkan LNG daripada dua kemudahan terapung, yang membolehkan kami membuka lapangan gas terbiar dan terpinggir.

   Left footer graphic with PETRONAS Dots

   PETRONAS LNG

   Sehingga kini, PETRONAS telah menghantar lebih 12,000 kargo LNG dengan selamat ke seluruh dunia dari portfolio aset LNG global kami. PETRONAS LNG Complex di Bintulu, Sarawak, yang menjadi tonggak operasi kami, adalah antara fasiliti LNG terbesar di dunia di satu lokasi. Kami juga merupakan pemilik dan pengendali pertama dunia bagi dua fasiliti LNG terapung, iaitu PFLNG SATU dan PFLNG DUA, yang membolehkan kami membuka medan gas terpencil dan terbiar.

   Ketahui Selanjutnya

  • Gas dan Tenaga

   Kami membekalkan dan menggalakkan gas asli sebagai penyelesaian tenaga utama yang lebih bersih untuk sektor tenaga, industri, dan komersial.

   Left footer graphic with PETRONAS Dots

   PETRONAS Gas Berhad (PGB)

   PGB memiliki dan mengendalikan sistem Penggunaan Gas Semenanjung (PGU), yang terdiri daripada enam loji pemprosesan dan lebih kurang 2,632 km saluran paip untuk memproses dan menghantar gas kepada pengguna akhir dalam sektor tenaga, perindustrian dan komersial.

   Ketahui Selanjutnya

   Pemasaran & Perdagangan

   Kami memasarkan pelbagai penyelesaian berkualiti tinggi merangkumi bahan api pengangkutan laut dan penerbangan, gas memasak, produk pemanas dan tenaga elektrik, stesen pengecasan kenderaan elektrik, pengisi bunkering LNG, dan bahan api penerbangan lestari. 

   0Ketahui Selanjutnya

   Pendidikan

   PETRONAS berusaha gigih dalam menyediakan perkhidmatan pendidikan dan latihan bertaraf dunia bagi memastikan kemampanan bekalan bakat berpengetahuan tinggi dan mahir yang menyokong pertumbuhan organisasi, serta industri tenaga Malaysia. Berikut ialah gambaran keseluruhan institusi-institusi yang terdapat dalam ekosistem pembangunan modal insan kami pada masa ini.

   Terokai Pendidikan


   Ketahui Lebih Lanjut Tentang PETRONAS

    

   • Pelesenan dan Perolehan di Malaysia

    Maklumat mengenai pelesenan dan pendaftaran untuk vendor yang berpangkalan di Malaysia.

    Baca Lebih Lanjut

   • Peluang Kerjaya

    Ayuh maju bersama-sama, dengan alatan dan rangka minda yang tepat. Apabila diperkasakan, segala-galanya boleh direalisasikan.

    Baca Lebih Lanjut

   • Berhubung Dengan Kami

    Daftar untuk mendapatkan kemas kini melalui e-mel dan menjadi yang pertama untuk mengetahui perkembangan terkini PETRONAS.

    Langgan Sekarang

   Left footer graphic with PETRONAS Dots Right footer graphic with PETRONAS Dots