PETRONAS logo with text PETRONAS logo with text

Global

Tekad Kami

Terus Memacu Kemajuan

Tekad kami dalam memacu kemajuan mendorong kami untuk mencipta penyelesaian lebih baik yang memberikan manfaat kepada manusia, rakan kongsi kami, dan planet bumi. Setiap titik yang kami sambungkan membawa kami ke satu langkah lebih dekat kepada matlamat untuk mencapai pelepasan bersih sifar karbon menjelang 2050. Mari kita sambungkan titik itu bersama-sama, untuk mencipta masa depan yang lebih mampan untuk semua.

 • Cerita Jenama Kami

  Terokai cerita jenama PETRONAS daripada permulaan yang sederhana hingga kami berdiri sekarang berikutan PETRONAS bersemangat dalam membina masa depan yang mampan, menghasilkan kemajuan kepada negara, komuniti, dan organisasi kami.

  Jom Mulakan

Apakah kaitan antara menghubungkan titik dengan kemajuan?

Semuanya, kerana setiap tindakan memberikan kesan kepada perkara lain.

 • Sambung Titik dengan PETRONAS

  Apakah kaitan syarikat tenaga dengan anda, hasil akhir anda, dan masa depan
  yang lebih baik?

   

  Apabila anda menghubungkan titik-titik yang ada, semua ada peranannya.

  Sebagai rakan tenaga dan penyelesaian yang progresif, kami memakmurkan kehidupan untuk masa depan yang mampan. Inilah tujuan kami. Matlamat kami adalah untuk mengurangkan pelepasan, meningkatkan tenaga boleh baharu, meluaskan pendidikan kepada khalayak lebih ramai, memperjuangkan impak sosial dan menggalakkan ekonomi pusingan. Matlamat ini mendorong kami untuk mencari tenaga dan penyelesaian yang menjangkaui hari ini, meningkatkan peluang pendidikan, membantu manusia hidup harmoni dengan alam semula jadi, menggerakkan kereta dengan botol plastik dan banyak lagi.

 • Sambung Titik dengan PETRONAS

  Apakah kaitan pelajar dengan perniagaan bernilai berbilion?

   

  Di PETRONAS, kami menghubungkan titik-titik untuk memperkukuh ekosistem industri.

  Sebagai rakan tenaga dan penyelesaian yang progresif, kami komited untuk membina sumber bakat dan keupayaan. Kami telah menyediakan akses kepada pendidikan kepada bakat-bakat yang layak dalam STEM melalui Program Penajaan Pendidikan PETRONAS sejak tahun 1975. Kami juga memperkasakan usahawan melalui Program Pembangunan Vendor kami sejak tahun 1993, agar mereka juga dapat memakmurkan kehidupan insan lain.

 • Sambung Titik dengan PETRONAS

  Apakah kaitan platform terapung dengan perjanjian perniagaan anda yang seterusnya?

   

  Di PETRONAS, kami menyambungkan titik-titik untuk memberikan kelebihan persaingan kepada rakan niaga kami.

  Kami sentiasa bersemangat dalam mencari cara baharu untuk meningkatkan operasi kami, dan mencipta kerjasama yang lebih bermanfaat bagi rakan niaga kami. Fasiliti LNG terapung kami dibina untuk kedalaman air cetek dan dalam. PFLNG SATU boleh digunakan hingga 200m manakala PFLNG DUA boleh digunakan sehingga 1500m. Kedua-duanya dilengkapi teknologi terkini dalam industri untuk membantu rakan niaga kami meneroka dengan lebih jauh dan dalam, serta dengan kecekapan yang lebih tinggi. Kami menawarkan kapal penyelesaian serba lengkap yang membolehkan bekalan gas semula jadi yang mampan, iaitu bahan api yang lebih bersih. Hal ini bermaksud lebih banyak keuntungan untuk perniagaan anda, sambil secara kolektif menurunkan jejak karbon kita semua.

 • Sambung Titik dengan PETRONAS

  Apakah kaitan robot dengan penyu?

   

  Di PETRONAS, kami menyambungkan titik-titik untuk mencipta kemudahan masa depan.

  Kami sentiasa bersemangat dalam mencari cara baharu untuk meningkatkan operasi kami. Itulah sebabnya kami menggunakan bahan-bahan termaju di platform kami, untuk mengoptimumkan dan mempermantap integriti operasi. Dengan mengautomasikan tugas-tugas yang berbahaya dan berulang-ulang, kami menjadikan kerja-kerja luar pesisir lebih selamat dan berkesan. Menggunakan robot juga bermaksud mengurangkan saiz platform kepada separuh, sekali gus mengurangkan gangguan terhadap hidupan marin seperti penyu.

 • Sambung Titik dengan PETRONAS

  Apakah kaitan karbon dioksida dengan perniagaan yang lebih baik?

   

  Di PETRONAS, kami menyambungkan titik-titik untuk menukar sumber pencemar menjadi rakan kongsi.

  Sebagai rakan tenaga dan penyelesaian yang progresif, kami percaya bahawa inovasi mampu mendorong nilai yang mampan. PETRONAS membantu menyahkarbonkan industri minyak dan gas di Malaysia melalui teknologi penangkapan dan penyimpanan karbon sebagai penyelesaian penting dalam peralihan kepada masa depan karbon sifar bersih. Kami juga sedang membangunkan teknologi yang mengubah CO2 menjadi metanol. Langkah ini boleh menghasilkan bahan api bio untuk masa depan yang lebih bersih, dan seterusnya memperkasakan prestasi perniagaan yang progresif dan rendah karbon.

 • Sambung Titik dengan PETRONAS

  Apakah kaitan antara sebuah syarikat permulaan (startup) dengan megastruktur?

   

  Di PETRONAS, kami menyambungkan titik-titik untuk mempercepat inovasi.

  Sebagai rakan tenaga dan penyelesaian yang progresif, kami melabur dalam syarikat permulaan dan megastruktur kerana kami percaya bahawa inovasi yang boleh dikembangkan dapat mendorong nilai yang mampan. Melalui PETRONAS Ventures dan program FutureTech Accelerator, kami melabur dalam syarikat permulaan teknologi yang mencipta penyelesaian inovatif seperti Solar PV untuk rumah dan juga PKS. Kami juga melabur dalam Pengerang Integrated Complex (Kompleks Bersepadu Pengerang), iaitu sebuah fasiliti petrokimia khas hiliran mega yang menyediakan fleksibiliti dan penyesuaian berdasarkan keperluan dan permintaan untuk hari ini dan esok.

  PETRONAS

  PETRONAS CNY 2024: Buat Yang Sabar Menanti

  PETRONAS

  PETRONAS CNY 2024: Buat Yang Sabar Menanti

  • Penajaan

   PETRONAS telah berada di barisan hadapan sukan permotoran untuk kerjasama dalam Formula 1 pada tahun 1995 sebelum meluaskan lagi kerjasama kami dalam sukan permotoran MotoGP pada tahun 2019.

  • Penajaan

   PETRONAS telah menjadi antara penyumbang utama dalam dunia penajaan, memberikan tumpuan pada pelbagai aktiviti pada peringkat domestik dan antarabangsa. Dengan matlamat untuk mengembangkan jenama kami, penajaan juga berfungsi sebagai batu loncatan untuk PETRONAS menyokong pembangunan keupayaan serta teknologi dan seterusnya daya maju komersial bersama rakan kongsi kami.

   • Cadangan Penajaan

    Kami sentiasa mencari rakan kongsi yang sesuai untuk berkembang bersama-sama dan mencapai objektif ini bersama-sama ke arah masa depan yang lebih mampan.

    0Hantar Cadangan Penajaan Anda

    Left footer graphic with PETRONAS Dots

    

   Terokai Titik Sentuh Jenama


   Ketahui Lebih Lanjut Tentang PETRONAS

    

   • Berhubung Dengan Kami

    Daftar untuk mendapatkan kemas kini melalui e-mel dan menjadi yang pertama untuk mengetahui perkembangan terkini PETRONAS.

    Langgan Sekarang

   • Peluang Kerjaya

    Ayuh maju bersama-sama, dengan alatan dan rangka minda yang tepat. Apabila diperkasakan, segala-galanya boleh direalisasikan.

    Baca Lebih Lanjut

   • Pelesenan dan Perolehan di Malaysia

    Maklumat mengenai pelesenan dan pendaftaran untuk vendor yang berpangkalan di Malaysia.

    Baca Lebih Lanjut

   Left footer graphic with PETRONAS Dots Right footer graphic with PETRONAS Dots