PETRONAS logo with text PETRONAS logo with text

Global

Memajukan Tenaga

Pengurusan Petroleum Malaysia

Membangunkan persekitaran pelaburan yang berdaya saing dan kondusif bagi pelabur kami.

Pengurusan Petroleum Malaysia (MPM)

MPM telah menjadi badan yang mentadbir untuk pembangunan petroleum Malaysia sejak penubuhan PETRONAS pada tahun 1974.

Melalui MPM, kami menyediakan pengawasan sepanjang kitaran hayat aktiviti petroleum huluan di negara ini melalui kerjasama dengan peserta industri dan pelbagai pihak berkepentingan untuk mengoptimumkan kecekapan dan mewujudkan ekosistem yang kukuh menuju pembangunan industri yang selamat dan lestari. Didorong oleh kerjasama yang berkesan dengan Petroleum Arrangement Contractors (PAC), kami telah berjaya memaksimumkan nilai jangka panjang daripada sumber hidrokarbon Malaysia.

Kami terus membangunkan persekitaran pelaburan yang berdaya saing dan kondusif bagi pelabur kami dengan menawarkan syarat fiskal yang progresif dan pada masa yang sama memastikan pengeluaran optimum dicapai dengan cara yang berhemat dan selamat untuk masyarakat, fasiliti dan alam sekitar.

Untuk mencapai aspirasi Pelepasan Karbon Sifar Bersih menjelang 2050 melalui MPM, kami akan memohon elaun pelepasan karbon dioksida (CO2 ) peringkat negara dalam proses perancangan pembangunan medan CO2 yang tinggi.

0 Lihat MPM

 


Ketahui Lebih Lanjut Tentang PETRONAS

 

 • Pelesenan dan Perolehan di Malaysia

  Maklumat mengenai pelesenan dan pendaftaran untuk vendor yang berpangkalan di Malaysia.

  Baca Lebih Lanjut

 • Peluang Kerjaya

  Ayuh maju bersama-sama, dengan alatan dan rangka minda yang tepat. Apabila diperkasakan, segala-galanya boleh direalisasikan.

  Baca Lebih Lanjut

 • Berhubung Dengan Kami

  Daftar untuk mendapatkan kemas kini melalui e-mel dan menjadi yang pertama untuk mengetahui perkembangan terkini PETRONAS.

  Langgan Sekarang

Left footer graphic with PETRONAS Dots Right footer graphic with PETRONAS Dots