PETRONAS logo with text PETRONAS logo with text

Global

Kemampanan

Menuju Sifar Bersih

 • Strategi Peralihan Tenaga PETRONAS
 • Hala Tuju Pelepasan Karbon Sifar Bersih PETRONAS 2050

 

 

Strategi Peralihan Tenaga PETRONAS

 

Seiring dengan momentum peralihan tenaga yang semakin pesat, kami telah memperkukuhkan asas perniagaan untuk meneruskan usaha kami melalui Strategi Peralihan Tenaga PETRONAS.

Perniagaan
Teras

Lebih Tenaga, Kurang Pelepasan

Mengendalikan minyak dan gas dengan cara yang berbeza, selamat dan amanah, dengan fokus kepada pengurangan pelepasan karbon dan pada kos yang kompetitif.

Perniagaan
Baharu

Menguasai Peluang Pertumbuhan Baharu

Menguasai peluang pertumbuhan dalam tenaga boleh diperbaharui dan lebih bersih, penyelesaian tenaga kurang intensif pelepasan termasuk angin dan solar, hidrogen dan mobiliti hijau.

Pelepasan
Karbon
Sifar Bersih

Hala Tuju Sifar Bersih

Kami telah mengenal pasti kunci pembasmian utama bagi mengurangkan pelepasan karbon oleh PETRONAS, dan telah memperuntukkan sumber untuk memenuhi sasaran jangka pendek dan sederhana dalam menuju ke arah pelepasan sifar bersih menjelang 2050.

 

 

 

Mengapa Ianya Penting

Perubahan iklim, perjanjian pelbagai hala kolektif sekitar penyahkarbonan dan kemajuan teknologi adalah faktor yang memacu peralihan tenaga yang akan menggerakkan ekonomi dunia ke arah masa depan yang lebih rendah karbon. Ini seiring dengan usaha global untuk mengurangkan pelepasan karbon kerana pengurusan iklim telah menjadi sebahagian daripada peralihan tenaga.

Dengan Hala Tuju Pelepasan Karbon Sifar Bersih PETRONAS menjelang 2050, kami komited untuk menangani pelepasan karbon dari operasi kami dan berusaha ke arah sasaran tenaga yang lebih bersih. Kami terus membuat pelaburan yang signifikan untuk mengurangkan impak kami kepada alam sekitar dan bekerjasama di seluruh rantaian nilai kami serta rakan kongsi untuk mendorong perubahan sistem tenaga yang lebih meluas.

 

Pendekatan Kami

Matlamat PETRONAS adalah untuk mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050, yang berpandukan Strategi Peralihan Tenaga kami, selaras dengan Pernyataan Tujuan kami: “Rakan kongsi tenaga dan penyelesaian yang progresif yang mempertingkat kualiti kehidupan untuk masa depan yang mampan.”

Kami telah menetapkan sasaran jangka pendek untuk mengehadkan pelepasan karbon operasi kepada 49.5 juta tan setara bagi karbon dioksida (CO2e) menjelang 2024 di Malaysia dan mencapai pengurangan pelepasan mutlak sebanyak 25 peratus secara keseluruhan menjelang 2030, berdasarkan data pelepasan tahun 2019. Pelaksanaan sasaran-sasaran ini berlandaskan konteks perniagaan kami, dasar-dasar nasional, rangka kerja antarabangsa dan konsensus saintifik perubahan iklim yang menyokong matlamat bercita-cita tinggi yang digariskan dalam Perjanjian Paris.

Sebagai penjaga sumber minyak dan gas Malaysia, kami berhasrat untuk merebut peluang dan memenuhi keperluan tenaga dunia hari ini dengan mengambil kira matlamat iklim dalam Perjanjian Paris. Kami menumpukan pada pembangunan teknologi dan rantaian nilai baharu, yang bukan sahaja untuk mengurangkan pelepasan karbon tetapi juga membuka bidang perniagaan baharu.

Klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai data gas rumah hijau (GHG) kami.

 

 

Hala Tuju Kami Menuju Sifar Bersih

PETRONAS muncul sebagai syarikat minyak dan gas pertama di Asia Tenggara yang mengumumkan aspirasi mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050. Terkandung dalam Tuju Kami Menuju Pelepasan Karbon Sifar Bersih 2050 (NZCE 2050), kami telah menetapkan perincian dan tindakan yang akan dilaksanakan oleh syarikat bagi memenuhi komitmen ini.

 

read more   Hala Tuju Kami ke NZCE 2050

read more   Tonton video Hala Tuju Kami ke NZCE 2050

 

Sasaran Kami

short-term-nzce

long-term-nzce

 

long-term-nzce

 

 

Mengurangkan Pelepasan Gas Rumah Hijau Operasi Kami

Pembakaran dan Pelepasan Rutin Sifar

Melaksanakan projek pemulihan gas pembakaran, peningkatan dalam kapasiti pemampat, penukaran pelepasan kepada pembakaran dan projek pemulihan pelepasan. Bagi mencapai matlamat ini, kami menyokong Inisiatif Pelepasan Rutin Sifar oleh Bank Dunia menjelang tahun 2030. PETRONAS berazam untuk mengelakkan pembakaran rutin dalam pembangunan medan minyak baharu dan menghentikan pembakaran rutin di tapak pengeluaran minyak sedia ada menjelang tahun 2030.

Elektrifikasi

Melabur dan membangunkan infrastruktur tenaga boleh baharu untuk memperkasakan operasi dan proses PETRONAS, yang merangkumi antara lain penggantian gas bahan api dengan elektrik yang bersesuaian.

Kecekapan Tenaga

Meneruskan kecemerlangan operasi sedia ada dengan teknologi dan inovasi, seperti pelaksanaan penyelesaian digital dan kemajuan peralatan proses, untuk meningkatkan inisiatif pengoptimuman proses seperti mengoptimumkan operasi turbin gas, pengaliran haba yang lebih cemerlang, kecekapan tungku, dan relau, dan lain-lain.

Penangkapan dan Penyimpanan Karbon (CCS)

Membangunkan penyelesaian penangkapan dan penyimpanan karbon dengan kerjasama penyedia teknologi, dengan memberikan tumpuan pada usaha menangkap karbon dioksida dan menyuntikkannya ke dalam formasi geologi lapisan bumi yang dalam untuk penyimpanan selamat dan kekal. Dengan teknologi dan inovasi yang digunakan, perkongsian bersama ini akan mendorong usaha PETRONAS menuju aspirasi Pelepasan Karbon Sifar Bersih menjelang 2050.

 

Pengurusan Pelepasan Metana

 

Sejak tahun 2020, kami telah memperhebatkan usaha untuk meningkatkan kesedaran, membina kemahiran, dan mengambil tindakan untuk mengurangkan pelepasan metana di seluruh operasi kami. Kami menyelaraskan pengurusan pelepasan metana kami dengan Prinsip Panduan Metana (Methane Guiding Principles, MGP) yang memberikan keutamaan kepada tindakan utama sepanjang rantaian bekalan gas asli.

Sebagai ahli penandatangan Prinsip Panduan Metana dan Perkongsian Metana Minyak dan Gas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP) 2.0 (OGMP2.0), kami komited untuk memajukan prestasi yang kukuh sepanjang rantaian nilai gas, seterusnya meningkatkan ketepatan dan kualiti data pelepasan metana, menggalakkan amalan terbaik, dasar yang baik, dan peraturan tentang pelepasan metana, pembangunan kemampuan, dan meningkatkan ketelusan pelepasan metana untuk menguruskannya dengan lebih berkesan.

 

 

Sorotan Pengurangan Metana

 

 • PETRONAS telah menjalankan usaha berfokus kepada pengurangan pelepasan sepanjang dekad yang lalu dengan mengurangkan penyuaran dan pelohongan daripada pengeluaran hidrokarbon yang merupakan sumber utama pelepasan metana.
 • Menukarkan gas yang dilohongkan dan disuarkan menjadi gas yang dieksport juga memberikan manfaat tambahan dari segi pulangan kewangan.

 

Pengurangan pelepasan kami didorong oleh usaha untuk meningkatkan ketelusan penyataan pelepasan metana kami.

Perjalanan kami ke arah mengukur dan mengira pelepasan metana dengan tepat.

Mewujudkan piawaian teknikal untuk Pengukuran & Pelaporan Metana yang diselaraskan dengan OGMP 2.0.

Menambah baik dasar asas kuantifikasi dan memperluas sempadan kuantifikasi.

 • 11 sumber dari fasiliti huluan dan gas.

Meneroka dan merintis teknologi pengukuran metana yang inovatif dengan pihak ketiga.

 • Menguji teknologi satelit dan dron, dari fasiliti di darat dan pesisiran pantai, untuk mencari pengukuran metana atas bawah yang optimum, seterusnya melengkapkan pengukuran tahap sumber.

PETRONAS, melalui Pengurusan Petroleum Malaysia (PPM), memperkenalkan Spesifikasi Alam Sekitar Minimum Eksplorasi dan Pengeluaran PETRONAS.

 • Menggariskan keperluan minimum untuk pengukuran, kuantifikasi, dan pelaporan pelepasan metana oleh semua Kontrak Penghasilan Bersama (Production Sharing Contracts, PSC) yang beroperasi di Malaysia.

Developed the PETRONAS Gold Standard Implementation Plan for OGMP Gold Standard submission.

 • Currently developing and executing the plans on all material and immaterial assets.

Membangunkan Pelan Pelaksanaan Piawaian Emas PETRONAS untuk penyerahan Piawaian Emas OGMP.

 • 43 aset yang dikenal pasti sebagai bahan (25 aset yang dioperasikan dan 18 aset yang tidak dioperasikan)


Ketahui Lebih Lanjut Tentang PETRONAS

 

 • Berhubung Dengan Kami

  Daftar untuk mendapatkan kemas kini melalui e-mel dan menjadi yang pertama untuk mengetahui perkembangan terkini PETRONAS.

  Langgan Sekarang

 • Peluang Kerjaya

  Ayuh maju bersama-sama, dengan alatan dan rangka minda yang tepat. Apabila diperkasakan, segala-galanya boleh direalisasikan.

  Baca Lebih Lanjut

 • Pelesenan dan Perolehan di Malaysia

  Maklumat mengenai pelesenan dan pendaftaran untuk vendor yang berpangkalan di Malaysia.

  Baca Lebih Lanjut

Left footer graphic with PETRONAS Dots Right footer graphic with PETRONAS Dots